Naplánujme si jaro

Když zakládáme zahradu, naplánujeme si, jak bude vypadat. Kde vysadíme stromy, ať už ovocné nebo okrasné, různé keře a květiny. Své plány přizpůsobíme dispozici celé zahrady, velikosti rostlin, které bychom na zahradě chtěli mít a jejich nároků na sluneční světlo, stín nebo polostín. Ještě lepšího výsledku dosáhneme, když sladíme zahradu i s naším domem architektonicky.
bílý hyacint
Trvalky zasadíme jednou a dělají nám radost mnoho let. Nemají velké nároky na naši péči. Jsou pořád na stejném místě. Do jiné kategorie patří cibuloviny. Třeba sněženky, krokusy, tulipány, narcisy, hyacinty nebo kosatce jsou u nás nejznámější a nejranější druhy. Svou krásu a barevnost nám ukazují jen na jaře a celý zbytek roku o nich ani nevíme.

Zvolíme vhodné místo, kde je budeme moci nechat několik let a zároveň kde se budeme těšit krásou jejich květů co nejdelší dobu a budeme je mít stále na očích. Aby nám mohly na jaře dělat radost, musíme je dobře a včas zasadit. Na záhony, pod vyšší stromy i do trávníku, ale musíme dbát, aby to bylo světlé místo s dostatkem slunce i stínu. Potřebují propustnou půdu, dostatek vlhkosti i živin.
Před samotným výsevem dáme na dno každé jamky trochu štěrku, aby nám cibulky nezahnívaly.
červené tulipány
V zimě místa raději přikryjeme chvojím nebo listím, protože v posledních letech se na sněhovou pokrývku nemůžeme spoléhat. Cibuloviny sázíme na podzim, od září až do listopadu. Některé odrůdy narcisů a tulipánů jsou ranější, a proto bychom je měli sázet ještě před koncem září a ty pozdnější sázíme až začátkem listopadu. Hloubka výsadby je od 1,5 až po čtyřnásobek velikosti cibulky podle druhu. Obecně platí, že čím větší cibule je, tím hlouběji ji zasadíme.

Nemusíme se bát zasadit cibulky do trávníku. Lépe tak vyniknou v jarní zeleni a odkvetou dříve, než budeme muset trávník kosit. Má to ještě jednu výhodu, s první trávou bude uklizeno.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup