Pšenice je z obilných klíčků nejoblíbenější

Klíčení obilovin se lidé věnují již od starověku a jednou z nejoblíbenějších rostlin je pšenice.

obilné klíčky

Jak začít

Klíčení pšenice může probíhat ve dvou odlišných módech – buď si vypěstujeme jen drobné obilné klíčky o velikosti jednoho až tří milimetrů, s obsahem esenciálních živin celého zrna, anebo budeme pěstovat a sklízet mladé zelené rostlinky, známé mezi lidmi svými mimořádnými účinky na lidský organismus, pod názvem „zelená pšenice“.

Pro oba dva procesy je základem důkladné propláchnutí zrn v čisté (nekontaminované) pitné vodě a namočení do nádoby s vodou tak, aby hladina sahala zhruba 2 cm nad horní vrstvu zrn. Proces namáčení by měl trvat v ideálním případě 18 – 24 hodin, a to tak, že zhruba po 12 hodinách obsah nádoby zbavíme staré vody a propláchneme ji novou.

 Drobné klíčky ke konzumaci

Jestliže se rozhodnete pro první způsob a konzumaci drobných obilných klíčků, můžete pak vody zbavenou pšenici položit do klíčících misek, případně na plastový tác s papírovou kuchyňskou utěrkou. Klíčení obiloviny na utěrce musíte podpořit pravidelným rosením, tomuto procesu se však můžete vyhnout právě nakličovacími miskami, kde stačí jen občas semínka propláchnout vodou a přebytečná vlhkost se vzápětí sráží ve spodní misce, odkud postupně vzlíná vzhůru do dalších vrstev. Misky jsou také výhodné kvůli úspoře místa, semena jsou poskládána na výšku a nezabírají příliš prostoru v místnosti.

obilí

Zelené výhonky

Druhou možností je výsev pšenice do zahradnického substrátu. Výhodou tohoto procesu je větší množství živin v zelených rostlinkách, které se sklízí již vzrostlé, asi 10 – 15 cm dlouhé. Postačí k tomu vrstva zeminy vysoká 4 cm, substrát by měl být vlhký, zrna se na něj nasypou a jen lehce přikryjí asi 1 cm silnou vrstvou zeminy. Rosení vysetých semen stačí provádět jednou za den. Zelené rostlinky se pak jednoduše sklízí ustřižením nůžkami podobně, jako pažitka.